Modelbyg.

Når der siges spor 1 dansk er der også sagt modelbyg.

Der findes meget begrænset udvalg af industriproduktion til danske spor 1 folk.

Man er derfor henvist til at bygge meget selv og mange gange helt fra bunden af.

Der findes heldigvis også udenlandske spor 1 materiel som kan fordanskes og enkelte producenter

som fremstiller danske modeller.

Byggebeskrivelse af MT 157

Først og fremmest anskaffer man et byggesæt fra Tikøb Metalstøberi, pris 65oo,-.
Heri er alt hvad der er af dele, overdele 3, ramme 1, boogiesider, og alle de smådele der skal til. Overdele 3 er støbt i kraftig resin, ramme i jern, med resin uden på. Alle løsdele er i hvidmetal.Puffere skal man selv anskaffe, men cylyndrene er lavet til fjedrende, Märklin´s plast kan sagtens bruges, men for den kræsne, messing er klart pænere, evt.Wilgro.de, el lign.
Selve drivlinien til lokét er en Märklin V 100, og her skal kun bruges motor/drev, og boogier, den ene boogie skal dog laves uden gear, pga. den kortere afstand på disse (MT).
Pris på en brugt V 100, afhænger helt af hvad man finder( fra ca. 2000,- – 4000,-), og det org. digitalprint som mange af dem er udstyret med kan ikke bruges til MT, der er ikke plads, så anden dekoder skal anskaffes, og herunder skal man jo i sine overvejelser finde ud af om den skal være med både lyd og røg( dette har jeg valgt) . Samlet digital pakke Loksound V 4.0, røgaggregat og højtaler, ca, 1700,-, så det samlede beløb, kan nemt nå 11.000-12.000,-, men tænk så også herpå, at en færdigbygget, udenlyd og røg, koster ca. 28000,-…, og husk den er bygget i hånden!
Selve bygningen af lok, vises i en rigtig god billedserie fra Spor 1 nyt(Arne Nielsen, Langeland, og Kim Møller(Tikøb), i øvrigt, er det en god ide at se masser af billeder på nettet, søg:Billeder af dsb litra MT, og print dem ud, du selv synes er relevante for byggeriet, da de lettere giver et indtyrk af detaljerne. Det kan naturligvis også anbefales et printe billederne fra ovennænvtes billedserie.
Det skal tilføjes, at byggesættet klart er for øvede modelbygggere, da mange af de små ting til boogierne skal loddes, og hvidmetal smelter næsten ligeså hurtigt som loddetin, så det kræver en rolig hånd og erfaring med lodning. Mange ting på resindelene skal limes, der skal bores mange små huller og med præcision og files og slibes i div. udsparringer, så igen, godt kenskab til modelbyggeri!
Hvis man vælger at lave Mtéren med røgmodul, skal nyt udstødningsrør fremstilles,(messing at foretrække), da det medfølgende er helstøbt i hvidmetal.
Har man modet og evnen, så får man også en KANON-model, og lyden kan downloades fra Loksound, og er den korrekte lyd!(Født med 8 cyl.Frichs motor, men i slutningen af 60érne, udskiftet med Maybach-Mercedes 12 cyl.) Og det er denne lyd!
For yderligere info, er man velkommen til at kontakte os via mail!
Mvh.Spor 1 East.